بلاگ

آشنایی با بیماری اوتیسم

اوتیسم چیست؟

اوتیسم یک بیماری عصبی رفتاری پیچیده است که شامل اختلال در تعاملات اجتماعی و گفتاری و همچنین مهارت‌های رفتاری تکراری است. بدلیل طیف وسیعی از علائم، این بیماری به نام اختلاف طیف اوتیسم (ASD) نامیده می‌شود. این بیماری طیف وسیعی از علائم و سطوح مختلفی از اختلالات را در برمی‌گیرد. محدودیت‌ها و اختلالات در اوتیسم می‌تواند به حدی برسد که زندگی فرد را کاملاً تحت تاثیر قرار دهند و یک ناتوانی اذیت کننده را فراهم سازد و فرد را نیازمند مراقبت‌های ویژه‌تری سازد. کودکان مبتلا به اوتیسم در برقراری ارتباط مشکلات مختلفی دارند. آنها از درک آنچه دیگران چه فکر و احساسی دارند عاجز هستند. ایجاد ارتباط کلامی، حسی و… برای این کودکان بسیار سخت است. این کودکان بسیار حساس هستند و ممکن است به صدا، لمس شدن و حتی بویایی که دیگران نسبت به محیط پیرامون خود دارند واکنش منفی نشان دهند. کودکانی که به اوتیسم مبتلا هستند، ممکن است حرکات تکراری در بدن خود را انجام دهند؛‌برای مثال تکان دادن پیاپی دست، جنب و جوش کلی بدن و یا قدم زدن جزو حرکاتی است که این کودکان زیاد انجام می‌ٔدهند. ممکن است در هنگام ارتباط با سایرین از خود رفتار تهاجمی نیز بروز دهند؛ ضمن اینکه برخی از این کودکان شاید در طول زندگی خود تشنج را نیز تجربه کنند، البته ممکن است تشنج تا دوره نوجوانی برایشان اتفاق نیفتد. برخلاف اختلال شناختی معمولی که با تأخیر نسبتاً طولانی در تمام حوزه‌‌‌‌‌ها شناخته می‌شود، بیماران مبتلا به اوتیسم نشان‌دهنده توسعه مهارت‌های ناسازگار هستند.

ممکن است مبتلایان به اوتیسم در برخی مناطق خاص در ارتباط با دیگران دچار عدم توانمندی باشند اما در مناطق دیگر مهارت‌های غیرمعمول در زمینه‌های دیگری مانند نقاشی، موسیقی، حل مسائل ریاضی یا حفظ وقایع برای آنها مشکل آفرین باشد.

علائم معمول در اوتیم در سه سال اول زندگی فرد ظاهر می‌شوند. بعضی کودکان نیز از همان بدو تولد نشانه‌های این اختلال را با خود دارند. در دیگر کودکان نیز در بازه ۱۸ تا ۳۶ ماهگی اختلالات رفته رفته خود را نشان می‌دهند. اوتیسم در پسران چهار برابر بیشتر از دختران است. این موضوع مرزهای نژادی، قومی و اجتماعی ندارد. درآمد خانواده، شیوه زندگی یا سطح تحصیلی افراد، نقشی بر ابتلا به اوتیسم ندارد. طبق پیش‌بینی‌ محققین این عارضه در حال افزایش است. اوتیسم فقط یک سندروم است که در حال حاضر تحت اختلالات طیف اوتیسم قرار دارد. اختلالات قبلی که زیر چتر ASD یا اختلال ارتباطی اجتماعی قرار می‌گیرند، عبارتند از:

  • اختلال اوتیستیک

این اختلال همان چیزی است که اکثر مردم آن را با کلمه اوتیسم می‌شناسند. این اختلال به مشکلات مربوط به تعاملات اجتماعی، ارتباطات و تصویرسازی ذهنی (بازی) در کودکان کمتر از سه سال اشاره دارد.

  • سندورم اسپرگر

این کودکان مشکل زبانی ندارند؛ درواقع، آنها در محدوده میانگین یا بالاتر از حد متوسط آزمون‌های هوش قرار می‌گیرند. اما آنها مشکلات اجتماعی مشابه و محدود مربوط به کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم را دارا هستند.

  • اختلالات رشدی گسترده

این اختلال همچنین بعنوان اوتیسم غیرمعمول نیز شناخته می‌شود. این اختلال شامل کودکانی است که شاید با معیارهای تشخیص خاصی روبرو نشوند، اما اختلالات ناهنجار در رفتارهای این کودکان بصورت فراگیر و چشمگیری بروز می‌کند.

  • اختلال از هم گسیختگی کودکی

این کودکان بطور معمول حداقل دو سال بصورت منظم رشد می‌کنند و سپس برخی یا بیشتر مهارت‌های اجتماعی و ارتباطی خود را از دست می‌دهند. این یک اختلال بسیار نادر است که بصورت جداگنه‌ای در میان متخصصین بهداشت و رمان مورد بحث است. در این اختلال حتی مهارت‌های اکتسابی قبلی نیز دچار نقص می‌شود.

سندروم Rett از قبل در طیف ASD قرار گرفته بوده است، اما اکنون تأیید شده است که علت Rett ژنتیکی است و اکنون تحت دستور‌العمل‌های ASD قرار نمی‌گیرد. کودکان مبتلا به سندروم Rett، عمدتاً دختران هستند و بطور طبیعی باعث پس از شروع باعث از دست دادن ارتباطات و مهارت های اجتماعی می‌شود. از سن یک تا چهار سالگی حرکات تکراری دست آغاز می‌شود. کودکان مبتلا به سندروم Rett غالباً در ابتدا مبتلا به اختلال اوتیسم تشخیص داده می‌شوند.

افراد اوتیسمی رفتارهای تکراری و محدود از خود نشان می‌دهند که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم.

  • رفتار کلیشه‌ای:‌ جابجایی‌های تکراری، همانند تکان دادن مرتب دست، چرخش سر یا تکان دادن بدن.
  • رفتار اجباری: این رفتار از یکسری قوانین طبعیت می‌کند. مانند مرتب کردن اشیاء در یک مسیر مشخص؛ این رفتار اغلب برای کاهش اضطراب توسط این افراد انجام می‌شود.
  • یکسان سازی: مقاومت در برابر تغییر در رفتار این افراد حکمفرما است. برای مثال در برابر جابجایی اثباب منزل مقاومت می‌‌کنند یا از تغییر وضعیت موجود سرپیچی می‌نمایند.
  • رفتار تشریفاتی (آیینی):‌ در این حالت، فرد مبتلا به اوتیسم فعالیت‌های روزانه خود را همواره به یک صورت انجام می‌دهد. برای مثال در هنگام خوردن غذا یا پوشیدن لباس رفتاری تشریفاتی خواهند داشت.
  • رفتار محدود:‌ این حالت باعث محدودید در انتخاب، علایق و فعالیت‌ها است. برای مثال می‌توان علاقه کودک به یک برنامه تلویزیونی یا اسباب بازی خاصی را در نظر گرفت.
  • خودآزاری:‌ این حالت از اختلال باعث می شود تا کودک رفتارهایی از خود نشان دهد که با آسیب زدن به خودش از جمله ضربه چشم یا پوست بدن با یک شی نوک‌تیز و یا ضربه زدن به سر همراه است.

البته لازم به ذکر است بروز هر یک از این نشانه‌ها به تنهایی نمی‌تواند دلیل قطعی برای اوتیسم باشد اما در کودان اوتیسمی این رفتارهای به میزان متفاوتی دیده می‌شود.

علت اوتیسم چیست؟

از آنجا که اوتیسم در خانواده‌ها جاری می‌شود، اکثر محققین معتقد هستند که ترکیبی از ژن‌ها کودکان را به این عارضه سوق می‌دهد. اما فاکتورهای دیگری نیز وجود دارد که ابتلا به این اختلال را افزایش می‌دهد. بالا بودن سن پدر یا مادر می‌تواند شانس کودک به ابتلا به اوتیسم را افزایش دهد. همچنین اعتیاد مادر به مواد مخدر نیز یکی دیگر از عواملی که ابتلای کودک به اوتیسم را افزایش می‌دهد. از عوامل دیگر نیز می‌توان به مصرف الکل، شرایط متابولیک مادر همانند دیابت و چاقی و مصرف داروهای ضد انعقاد در دوران بارداری اشاره کرد. لازم به ذکر است که هیچ ارتباطی بین واکسیناسیون و ابتلا به اوتیسم در کودکان مشاهده نشده است. هنوز علت خاصی برای ابتلا به اوتیسم وجود ندارد اما محققان امیدوار هستند که بتوانند عوامل اصلی ابتلا به این بیماری را شناسایی کنند.

منابع:

https://www.webmd.com/brain/autism/understanding-autism-basics#1

https://en.wikipedia.org/wiki/Autism

 

مطالب مرتبط

خواص باور نکردنی شیر شتر

بررسی خواص شیر شتر و دوغ شتر و نقش آن‌ها در بهبود بیماری‌ها

بهبود اوتیسم با استفاده از شیر شتر

فواید دوغ شتر و شیر شتر برای کبد چرب

فواید دوغ و شیر شتر برای بیماری‌های قلبی و عروقی

فواید دوغ  شتر و شیر شتر برای بیماری آسم

فواید دوغ شتر و شیر شتر برای ورم و درد مفاصل

فواید دوغ شتر و شیر شتر برای بیماری نفخ و یبوست

فواید دوغ شتر و شیر شتر برای دیابت

درمان کبد چرب با شیر شتر

فواید دوغ شتر و شیر شتر برای فشار خون و دیابت

فواید دوغ شتر و شیر شتر برای بیماری اوتیسم

با مصرف شیر شتر کبد چرب خود را درمان کنیم

۹ دلیل برای اینکه مصرف شیر شتر را شروع کنید

آیا مصرف شیر شتر بر درمان سرطان موثر است؟

تأثیر شیر شتر بر روی ویروس هپاتیت C در بیماران مبتلا

درمان آسم و اوتیسم با شیر شتر

یک دیدگاه بنویس