بلاگ

آشنایی با دیابت (بخش دوم)

در انتهای بخش اول این مقاله به سراغ مواردی که باعث بالا رفتن خطر ابتلا به دیابت نوع۲ می‌شوند، رفتیم و حالا قصد داریم در این مطلب به ادامه این عوامل، عوامل ریسک‌پذیری دیابت بارداری و … بپردازیم؛ با ما همراه باشید.

عوامل ریسک ابتلا به دیابت نوع۲

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک: در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (بیماری شایع با دوره‌های قاعدگی نامنظم، ریزش مو و چاقی) خطر ابتلا به دیابت نوع۲ افزایش می‌یابد.

فشار خون بالا: فشار خون بالاتر از ۹/۱۴ (در اصطلاح رایج ۱۴ روی ۹) فرد را با خطر افزایش ابتلا به دیابت نوع۲ مواجه می‌کند.

سطوح کلسترول و تری‌گلیسرید غیرنرمال: اگر سطوح چربی خوب بدنتان پایین باشد، خطر ابتلا به diabet نوع دوم در شما بیشتر است. تری‌گلیسرید یکی دیگر از چربی‌های موجود در خون است
افرادی که سطح بالایی از این چربی در خونشان وجود دارد، از جمله کسانی هستند که در خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع۲ قرار دارند.

عوامل ریسک ابتلا به دیابت بارداری

هر زن بارداری می‌تواند مبتلا به دیابت نوع بارداری شود، اما برخی از آنها با توجه به شیوه زندگی در خطر بیشتری قرار دارند. با بررسی چند عامل بررسی شده که خطر ابتلا به diabet بارداری را افزایش می‌دهند، می‌توان از ابتلا به آن در این زمان جلوگیری کرد.

سن: بارداری در سن بالای ۲۵ سال می‌تواند خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش دهد.

سابقه شخصی یا خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده شما مبتلا به دیابت نوع۲ باشد، این احتمال وجود دارد که شما در هنگام بارداری مبتلا به دیابت بارداری شوید. همچنین اگر در بارداری قبلی خود دچار دیابت شدید، نوزاد بزرگی بدنیا آورده‌اید و با زایمان سختی داشتید، احتمال اینکه در زایمان بعدی دچار دیابت شوید افزایش می‌یابد.

وزن: داشتن اضافه وزن در هنگام بارداری یکی از عوامل شایع ابتلا به diabet بارداری است، لذا سعی کنید حتماً وزن خود را کنترل کنید.

نژاد: بدلایل نامعلوم، احتمال بیشتری وجود دارد که زنان سیاه‌پوست، آمریکایی هندی یا آسیایی مبتلا به دیابت بارداری شوند.

عوارض جانبی دیابت

عوارض جانبی ابتلا به دیابت در درازمدت گسترش می‌یابند. هرچه زمان ابتلا به diabet شما بیشتر شود و کنترل کمتری روی فشار خون خود داشته باشید، ابتلا به عوارض جانبی در شما بیشتر می‌شود. این عوامل می‌توانند تهدید کننده زندگی شما نیز باشند و زندگی شخصی شما را تحت تأثیر قرار دهند؛ در ادامه به این عوارض می‌پردازیم:

بیماری‌های قلبی و عروقی: دیابت بطور چشمگیری خطر ابتلا به انواع مشکلات قلبی و عروقی از جمله بیماری سرخرگ کرونری با درد قفسه سینا، حمله قلبی، سکته مغزی و تصلب شراین را افزایش می‌دهد. اگر مبتلا به diabet هستید، این احتمالات در شما وجود خواهد داشت و باید بسیار مراقب باشید.

آسیب عصبی (نوروپاتی): قند اضافی در رگ‌های خونی کوچک، می‌تواند به دیواره‌های آنها آسیب وارد کند. این اتفاق بیشتر در رگ‌های پاها اتفاق می‌افتد و با سوزش، بی‌حسی یا درد همراه است و معمولاً در انگشتان دست با پا خود را نشان می‌دهد. آسیب به اعصاب مربوط به دستگگاه گوارش می‌تواند باعث تهوع، اسهال یا یبوست شود. در مردان این احتمال وجود دارد که به اختلال نعوظ دچار شوند.

آسیب کلیه (نفروپاتی): کلیه‌ها حاوی میلیون‌ها دسته رگ خونی (گلومرولی) کوچک هستند که شایعات موجود در خون شما را تصفیه می‌کنند. دیابت به این سیستم فیلترینگ آسیب می‌زند. آسیب جدی به این بخش می‌تواند منجر به نارسایی کلیوی شود که فرد را ملزم به پیوند یا دیالیز می‌کند.

آسیب چشمی: دیابت می‌تواند به عروق خونی شبکیه (رتینوپاتی دیابتی) آسیب برساند. این عراضه بصورت بالقوه می‌تواند منحر به کور شدن فرد شود. همچنین دیابت می‌تواند خطر ابتلا به آسیب‌های وضعیت بینایی، همانند آب مروارید و گلوکوم (کوری تدریجی) را افزایش دهد.

آسیب پاها: آسیب عصبی در پاها یا فقر خون‌رسانی به پاها باعث افزایش خطر عوارض مختلف به این اعضا می‌شود. عفونت‌هایی که در این وضعیت شکل می‌گیرند به ندرت درمان می‌شوند و درنهایت می‌توانند منجر به قطع عضو شوند.

شرایط پوستی: دیابت می‌تواند شما را در برابر عواض پوستی همچون عفونت‌های باکتری و قارچی قرار دهد.

اختلال شنوایی: مشکلات شنوایی در افراد مبتلا به دیابت بصورت شایع وجود دارد.

آلزایمر: دیابت نوع۲ ممکن است خطر ابتلا به زوال عقل همچون آلزایمر را افزایش دهد. کنترل ضعیف قند خون، این خطرات را افزایش می‌دهد؛ هرچند هنوز هیچ اثر مستقیمی به اثبات نرسیده است.

افسردگی: علائم افسردگی در افراد مبتلا به دیابت نوع اول و دوم رایج است. افسردگی می‌تواند روی مدیریت این بیماری تأثیر منفی بگذارد.

عوارض دیابت بارداری

اکثر زنان مبتلا به diabet بارداری نوزادان سالمی را بدنیا می‌آورند؛‌با این حال، سطح قند خون کنترل نشده می‌تواند مشکلاتی برای این نوزادان در آینده ایجاد کند. عوارضی که می‌تواند بدلیل دیابت بارداری مادر به نوزاد تحمیل شود را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

رشد بیش از حد: گلوکز اضافی می‌تواند از جفت عبور کند که باعث می‌شود پانکراس نوزاد شما انسولین بیشتری تولید کند. این اتفاق می‌تواند سبب شد که کوکد بیش از حد بزرگ شود (ماکروزومی). نوزادان خیلی بزرگ نیازمند به تولد C-section (سزارین) دارند.

قندخون پایین: گاهی اوقات نوزادانی که از مادرانی با عارضه دیابت بارداری متولد می‌شوند، دچار قندخون پایین هستند که به سرعت پس از بدنیا آمدن اتفاق می‌افتد؛ زیرا این نوزادان تولید انسولین در بدنشان بسیار زیاد است. تغذیه سریع و گاهی اوقات گلوکز داخل ورید می‌تواند سطح قندخون نوزاد را به حالت طبیعی برگرداند.

دیابت نوع۲ در ادامه زندگی: نوزادای که از مادرانی با ابتلا به diabet بارداری متولد می‌شوند، بیشتر از سایرین در خطر ابتلا به دیابت نوع۲ در ادامه زندگی خود قرار دارند.

مرگ: دیابت بارداری بدون درمان ممکن است حتی به مرگ نوزاد قبل یا بعد از زایمان منجر شود.

از عوارضی که خود مادر با عارضه دیابت بارداری می‌تواند دچار آنها شود می‌توان به دو مورد اشاره کرد که در ادامه خواهید دید.

پره‌اکلامپسی: این وضعیت با فشار خون بالا، پروتئین بیش از حد در ادرار و تورم در پاها مشخص می‌شود. این عارضه می‌تواند عواقب جدی و تهدید کننده‌ای برای زندگی مادر و نوزاد داشته باشد.

دیابت در بارداری بعدی: هنگامی که یک مادر در بارداری قبلی خود دچار دیابت بارداری شده باشد، این احتمال بصورت بیشتری نسب به سایر در او وجود دارد که در بارداری جدید هم دچار این عارضه شود.

پیشگیری

دیابت نوع۱ را نمی‌توان پیشگیری کرد. با این حال، انتخاب زندگی سلامت می‌تواند به درمان این بیماری کمک کند. دیابت نوع۲ و حاملگی را می‌تواند پیگشیری کرد و ما قصد داریم عواملی که به این کار کمک می‌کنند را معرفی کنیم.

خردن غذاهای سالم: خوردن غذاهایی با چربی و کالری کم را انتخاب کنید؛ سعی کنید غذاهایی با فیبر بیشتر را در وعده‌های غذایی خود قرار دهید. غذاهایی با تمرکز بر روی میوه و سبزیجات و غلات.

فعالیت فیزیکی خود را افزایش دهید: فعالیت بدنی خود را به متوسط ۳۰ دقیقه در روز برسانید. یک پیاده‌روی به حالت دو، دوچرخه‌سواری و شنا می‌تواند از بهترین تمرین‌ها باشد. سعی کنید تمرین‌ها دارای مدت زمان کوتاه و متنوع باشند.

وزن اضافی خود را کاهش دهید: اگر اضافه وزن دارید و این اضافه وزن بنظرتان کم است حتماً برای کاهش آن و رسیدن به وزن مطلوب اقدام نمایید. درصورت داشتن اضافه وزن، سعی کنید ۷ درصد وزن خود را کم کنید. سعی نکنید در دوران بارداری وزن کم کنید و حتماً با پزشک خود درباره شرایط وزنی و سلامت خود و نوزاد مشورت کنید. برای حفظ وزن خود در محدوده سلامت، تمرکز خود را بر روی تغییرات غذایی و سبک زندگی بگذارید؛ بیشتر غذاهای سالم مصرف کنید و تمرین و ورزش را در برنامه روزانه خود بگنجانید. علاوه‌بر کنترل این بیماری، مزایای از دست دادن وزن شامل سلامت قلب، انرژی و اعتماد به نفس بیشتر خودتان می‌شود. داروهای خوراکی مانند متفورمین نیز می‌توانند در این زمینه به شما کمک کنند هرچند سعی کنید هیچ دارویی را بدون مشورت و تجویز پزشک مصرف نکنید.

 

منبع:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444

مطالب مرتبط

درمان آسم و اوتیسم با شیر شتر

خواص باور نکردنی شیر شتر

بررسی خواص شیر شتر و دوغ شتر و نقش آن‌ها در بهبود بیماری‌ها

بهبود اوتیسم با استفاده از شیر شتر

فواید دوغ شتر و شیر شتر برای کبد چرب

فواید دوغ و شیر شتر برای بیماری‌های قلبی و عروقی

فواید دوغ  شتر و شیر شتر برای بیماری آسم

فواید دوغ شتر و شیر شتر برای ورم و درد مفاصل

فواید دوغ شتر و شیر شتر برای بیماری نفخ و یبوست

درمان کبد چرب با شیر شتر

فواید دوغ شتر و شیر شتر برای فشار خون

فواید دوغ شتر و شیر شتر برای بیماری اوتیسم

۹ دلیل برای اینکه مصرف شیر شتر را شروع کنید

آیا مصرف شیر شتر بر درمان سرطان موثر است؟

تأثیر شیر شتر بر روی ویروس هپاتیت C در بیماران مبتلا

فواید دوغ شتر و شیر شتر برای دیابت

با مصرف شیر شتر کبد چرب خود را درمان کنیم

یک دیدگاه بنویس