آکنه چیست؟ علل آن را بشناسید

آکنه چیست؟ علل آن را بشناسید
آکنه یک بیماری پوستی است که زمانی اتفاق میافتد که فولیکول مو با چربی و سلولهای مرده پوست ترکیب میشود. این ترکیب اغلب باعث بوجود آمدن جوشهای سر سیاه و سر سفید در صورت و جوشهای روی شانهها میشود. آکنه بیشتر در میان نوجوانان رایج است، هرچند که در همه سنین روی میدهد. درمانهای موثر زیادی برای آکنه وجود دارد، اما آکنه میتواند از خود مقاومت نشان دهد و بعد از درمانهای مقطعی دوباره بروز کند. جوشها و آکنهها به آرامی بهبود مییابند و زمانی که یک جوش درمان میشود دیگر جوشها ظاهر میشوند. بسته به شدت آن، آکنه میتواند علت ناراحتیهای احساسی و زخم شدن پوست میشود. هرچه زودتر نسبت به درمان آن اقدام کنید با مشکلات پوستی کمتری در آینده مواجه خواهید شد.
علائم:
تنوع در نشانهها و علائم آکنه وابسته به وضعیت شما است:
- جوش سرسفید (منافذ بسته شده)
- جوش سرسیاه (منافذ باز شده)
- جوشهای کوچک قرمز، جوشهای برجسته (پاپول)
- کورک (پاسچول)، شبیه جوشهلی سرسفید هستند که یک حلقه قرمز در اطراف برآمدگی آنها وجود دارد.
- تودههای بزرگ، جامد و دردناک در زیر سطح پوست (ندول)
- تورمورهای بدبو، پر شده در زیر پوست (ضایعات کیست)
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر درمانهای خانگی شما باعث حذف آکنه و جوش از روی سطح بدنتان نشد، وقت مراجعه به پزشک است. پزشک با تجویز داروهای قویتر میتواند در درمان آکنه موثر باشد. اگر با شدت آکنه در سطح پوست خود مواجه شدید بهتر است به یک دکتر متخصص پوست مراجعه کنید و از او کمک بخواهید. در بسیاری از زنان آکنه میتواند برای چندین دهه ادامه داشته باشد؛ این آکنه در زنانی که تمایل به پیشگیری از بارداری دارند رخ میٔدهد. اگر آکنه بصورت ناگهانی در افراد بزرگسال بروز کرد و شدت داشت، باید حتماً به پزشک متخصص مراجعه شود و فرد تحت مراقبتهای پزشکی قرار بگیرد. اداره دارو و غذا (FDA) نسبت به برخی از لوسیونهای ضد آکنه، پاککنندهها و سایر محصولات پوستی هشدار داده است و نظر بر این دارد که برخی از این محصولات میتوانند در تشدید آکنه نقش داشته باشند. البته این نوع واکنش بسیار کم است، بنابراین آن را با سرخی، سوزش یا خارشهایی که بصورت گذری بعد از مصرف این قبیل محصولات دارید اشتباه نگیرید.
اگر بعد از مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی برای مقابله با آکنه با موارد زیر مواجه شدید، حتماً به پزشک اورژانس مراجعه کنید:
- ضعف
- تنگی نفس (تنفس دشوار)
- تورم در چشمها، صورت، لب یا زبان
- تنگی گلو (حلق)
علل آکنه:
چهار عامل اصلی و عمده در بدن موارد زیر هستند:
- تولید چربی اضافی در زیر پوست
- فولیکولهای مو مسدود شده تسط سلولهای مرده پوست یا چربی
- فعالیت بیش از حد یک نوع هورمون (آندروژن)
آکنه معمولاً روی صورت، پیشانی، سینه، پشت و شانه شما ظاهر میشود، زیرا این فسمتها دارای بیشتری چربی در زیر پوست هستند. دیواره فولیکول ممکن است تورم کند و یک جوش سرسفید را تولید کند، یا ممکن است باز و در سطح تاریک باشد که سبب تولید جوش سرسیاه میشود. یک جوش سرسیاه ممکن است شبیه یک چسبندگی کثیف در منافذ باشد. اما در واقع منافذ با باکتری و چربی پر شده که درصورتی که در معرض هوا قرار بگیرند، قهوهای میشوند.
عواملی که میتواند وضعیت آکنه را بدتر کنند:
مواردی که در ادامه گفته میشود میتوانند سبب تحریک آکنه شوند.
هورمونها: آندروژنها هورمونهایی هستند که در دوران بلوغ دختران و پسران افزایش مییابند و باعث میشوند که غده سبابه بزرگتر شود و شروع به تولید چربی بیشتری کند. تغییرات هورمونی مرتبط به بارداری و استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی نیز میتواند بر تولید جربی زیر پوست تأثیر بگذارد و مقدار کم آندروژن در خون زبنان نیز میتواند وضعیت آکنه را بدتر کند.
مصرف برخی از داروها: استفاده از داروهایی همچون داروهایی که حاوی کورتیکواستروئیدها، تستسترون یا لیتیم است نیز میتواند از عوال بروز آکنه در بدن فرد باشد.
رژیم غذایی: مطالعات نشان میدهد که برخی از عوامل غذایی شامل شیر و غذاهای غنی از کربوهیدرات مانند نان، شیرینی و چیپس ممکن است آکنه را بدتر کنند. مصرف بیش از حد شکولات نیز یکی از عوامل تحریک کننده آکنه است. مطالعه محدودی که روی ۱۴ مرد انجام گرفت، نشان داد که خوردن شکولات نیز از عوامل بدتر شدن وضعیت آکنه است. مطالعات بیشتری برای بررسی اینکه چه اتفاقی بعد از مصرف برخی خوراکیها رخ میدهد که باعث تحریک وضعیت آکنه میشود و اینکه چه محدودیتهای غذایی نیاز است در حال انجام است.
استرس: یکی دیگر از عواملی که بعنوان یک عامل محرک برای آکنهها نام برده میشود، داشتن استرس در طول مدت روز است. افرادی که بیش از حد استرس دارند، در شرایط مشابه نسبت به سایرین بیشتر در معرض آکنه قرار میگیرند.
عوامل محدود در ایجاد آکنه:
این عوامل تأثیر کمی بر آکنه دارند:
غذاهای چرب: خوردن غذاهای چرب به هیچ وجه تأثیری بر آکنه ندارد؛ اگرجه کار در فضای چرب میتواند عاملی برای بروز آکنه باشد، برای مثال در آشپزخانه روغن میتواند به پوست برسد و مسیر فولیکولهای مو را مسدود کند.
بهداشت: آکنه ناشی از کثیفی پوست نیست؛ درواقع پاک کردن صورت با صابون و مواد شیمیایی میتواند پوست را آزار دهد و وضعیت آگه را بدتر کند.
لوازم آرایشی: آرایش داشتن لزوماً آکنه را بدتر نمیکند؛ بخصوص اگر از لوازم آرایشی بدون روغن استفاده کند و مرتب آرایش خود را پاک کنید.
عوامل ریسکی:
سن: افراد در هر سنینی میتواند با بروز آکنه مواجه شوند، اما در نوجوانان این عارضه شایعتر است.
تغییرات هورمونی: چنین تغییراتی در نوجونانا، زنان و دختران و افرادی که از داروهای خاصی استفاده میکنند رخ میدهد.
سابقه خانوادگی: ژنتیک نقش مهمی در آکنه دارد. اگر پدر، مادر یا هردو آکنه داشته باشند، بروز آن در فرزندانشان محتملتر است.
مواد روغنی یا چرب: ممکن است استفاده از کرمها یا لوسیونهای چرب، کار مناطقی که دارای روغن است، سبب چرب شدن پوست ما و مسدود شدن راه فولیکولهای مو شود.
اصطکاک یا فشار روی پوست: این مورد میتواند بدلیل استفاده از اقلامی مانند تلفن، تلفن همراه، کلاه، حلقههای تنگ و کولهپشتی ایجاد شود.
استرس: استرس خود عامل ایجاد آکنه نیست، اما اگر شما فرد مستعدی باشید و آکنه بزنید، استرس میتواند سبب تحریک و بدتر شدن وضعیت شود.
آکنه در نوزادان:
آکنه در نوزادان تازه متولد شده نیز وجود دارد که روی پیشانی، گونهها و بینی نوزاد ظاهر میشود. آکنه در نوزادان شایع اما موقتی است. آکنه در نوزادان و کودکان معمولاً بدون زخم یا اثری محو میشود. آکنه در نوزادان بصورت سفید یا قرمز دیده میشود و اغلب بعد از دو تا چهار هفته بعد از تولد بیشتر میشود. برخی از نوزادان نیز جوشهای سفیدی در چانه، بینی و گونه خود را تجربه میکنند که بعنوان میلیا شناخته میشود.
چه زمانی مراجعه به پزشک ضرورت دارد؟
آکنه نوزادان معمولاً ظرف مدت سه تا چهار ماه پاک میشود؛ اگر تداومی در این مورد مشاهده شد میتوانید به پزشک مراجعه کنید. هنوز علت مشخصی برای بروز آن در نوزادان مشاهده نشده است.
منابع:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/baby-acne/symptoms-causes/syc-20369880
مطالب مرتبط
بررسی خواص شیر شتر و دوغ شتر و نقش آنها در بهبود بیماریها
بهبود اوتیسم با استفاده از شیر شتر
فواید دوغ شتر و شیر شتر برای کبد چرب
فواید دوغ و شیر شتر برای بیماریهای قلبی و عروقی
فواید دوغ شتر و شیر شتر برای بیماری آسم
فواید دوغ شتر و شیر شتر برای ورم و درد مفاصل
فواید دوغ شتر و شیر شتر برای بیماری نفخ و یبوست
فواید دوغ شتر و شیر شتر برای فشار خون و دیابت
فواید دوغ شتر و شیر شتر برای بیماری اوتیسم
با مصرف شیر شتر کبد چرب خود را درمان کنیم
۹ دلیل برای اینکه مصرف شیر شتر را شروع کنید
آیا مصرف شیر شتر بر درمان سرطان موثر است؟